SÅ... Vad har vi lärt oss av denna renovering?

1.
PLANERA. Ja, planera i minsta lilla detalj. Planera och bestäm er för vad ni ska ha för golv/tak/lister/tapet/eluttag osv INNAN ni börjar. Annars blir det väntetid innan man bestämt sig eller hittat det man vill ha.

2.
Om nånting måste beställas så se till att ha det hemma INNAN ni börjar. Annars blir det kanske ännu mera väntetid.

Och om ni ska beställa, beställ lite extra. Det behövs alltid mer än vad man tror, efter man sågat fel några gånger...

3.
Om det behövs anlitas snickare/elektriker/golvläggare osv. Boka dom INNAN ni börjar. Helt plötsligt är alla fullbokade och det blir ännu mera väntetid...

4.
Har ni alla verktyg ni behöver? Om inte, köp det INNAN. Annars kommer det kanske någon oväntad kostnad senare som man ej räknat med.

5.
Har ni kunskap? Om inte, skaffa. Det mesta kan man lära sig, men vissa saker kanske man ska ta hjälp av i början. Särskilt om ni ska gera golvlister för första gången som är 20 cm höga, vinna och sneda med en såg som ej sågar rakt. Som sedan ska sitta mot en vägg som är sne och stå på ett golv som lutar.

6.
Var NOGA med underarbetet på allt! Det har man hört många gånger... Men även fast man slipar och spacklar mera noga än vad man tror att man måste göra + lite till.... Så kommer det alltid att synas genom tapeterna iallafall. Det finns nått som heter "easy cover". Som vi för övrigt inte använde....

7.
Sätt inte upp tapeter innan ni tex river en vägg.... Vita tapeter förblir inte heller vita och hela för evigt.

Tapetsera inte randiga tapeter i ett gammalt snett hus.

8.
Dra inte rören för den inbyggda elen på samma höjd som där du ska spika fast golvlisterna.

9.
Beställ inte 30 meter golvlist i obehandlat trä. Det är värt att lägga dom där extra slantarna på målade. Du kommer ändå märka sen att kostnaden blir detsamma när du köpt, kvistlack, grundfärg, målarfärg, penslar, slippapper etc och lagt ner ett antal timmar på arbetet.

10.
Tro inte på personalen på bygghandeln där du köper lister. Om dom säger att en list är "standardfärg" så menar dom egentligen bara att det är "nästan standardfärg". Om dom säger att dom inte har någon speciell list hemma, fråga två gånger.

11.
Dubbla din budget x 3.

12.
Även tiden det kommer att ta.

13.
Sist men inte minst... Din bästa vän heter SPACKEL!


Kommentarer
Postat av: Vendela

Hejsan,

den här listan är fenomenal. Det är saker jag aldrig tänkt på. (och det får mig att backa lite och önska att jag inte kommer renovera på något år). Men den är användbar och jag tror många behöver veta detta innan de slänger sig in i renoveringsdamm.



Byggla.se är ett byggforum där hemmafixare visar upp sina renoveringar och projekt, där du kan visa upp din renovering och sprida inspiration. Det vore jättekul om du vill lägga upp dessa tips där, så kan nyblivna husägare som planerar att renovera bli mer förberedda. Jag tror många bygglare skulle uppskatta det. Tycker du det låter intressant kan du maila mig så berättar jag mer. Vill du bli en bygglare får du en liten välkomstpresent.

Tack för tipsen!

Mvh

Vendela på Byggla

2012-03-02 @ 10:08:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0